AFCN, sesiunea II/2021: 15 milioane de lei pentru finanțarea propunerilor de proiecte culturale

Administrația Fondului Cultural Național a anunțat, în cursul săptămânii trecute, alocarea a 15 milioane de lei pentru finanțarea proiectelor și programelor culturale în sesiunea II/2021.

Cu sprijinul colegilor din Ministerul Culturii a fost emisă cu prioritate fila de buget pentru Fondul Cultural Național și suntem astfel în măsură să anuntăm cadrul de derulare al acestei sesiuni. Pe baza resurselor existente în Fond, Consiliul AFCN a alocat 13 milioane de lei pentru finanțarea proiectelor culturale, organizate până la 15 noiembrie 2021, și 2 milioane de lei pentru programele multianuale derulate în perioada iulie 2021 – 15 iunie 2023. În condițiile date, calendarul sesiunii se extinde cu 30 de zile pentru depunerea ofertelor culturale, conform prevederilor legale” a precizat Irina Cios, directorul AFCN.

Perioada de înscriere a proiectelor culturale pe platforma online a demarat la 1 martie și se va finaliza pe 30 aprilie 2021.

Proiectele culturale pot fi încadrate în 11 arii tematice:

 1. Arte vizuale
 2. Teatru
 3. Muzică
 4. Dans
 5. Artă digitală șI noile medi
 6. Educație prin cultură
 7. Intervenție culturală,
 8. Patrimoniu cultural material
 9. Patrimoniu cultural imaterial
 10. Promovarea culturii scrise
 11. Proiecte cu caracter repetitiv

Acestora li se adaugă programele multianuale, definite separat.

Începând cu această sesiune un operator cultural nu poate înscrie în concurs mai mult de 2 (două) oferte culturale pe sesiune, dintre care poate propune un singur program multianual.

Se menține condiția de eligibilitate ca ofertele culturale depuse să nu fie co-finanțate din alte fonduri publice care aplică scheme de minimis.

Înscrieri pentru evaluatori

AFCN a anunțat totodată că cei interesați să se implice ca evaluatori, își pot depune candidatura în aplicația online.

Candidatura se depune individual, începând cu 1 aprilie, prin completarea unui profil personal în aplicația online, accesibilă la www.afcn-experti.ro, urmată de selectarea butonului de înscriere la sesiunea curentă și selectarea a maximum două arii tematice de expertiză.

Termenul limită pentru înscrierea ofertelor culturale și a candidaturii evaluatorilor este 30 aprilie 2021, ora 17:00.


Sursa: AFCN